Fysisk aktivitet forbedrer din mentale helse

Denne berg- og dalbanen av et år har hatt en enorm innvirkning på oss alle, og prioritering av mental helse har aldri vært viktigere enn den er nå. 1. oktober ble verdensdagen for mental helse markert, og vi anerkjenner at kondisjon og mental helse kommer hånd i hånd.

Ifølge WHO (Verdens helseorganisasjon) er begrepet ‘helse’ en tilstand av fullstendig fysisk, mentalt og sosialt velvære, og ikke bare fravær av sykdom. Da sier det seg selv at fysisk og mental helse går hånd i hånd. Det betyr også at regelmessig trening kan gi mange fordeler for din fysiske og mentale helse.

1. Forbedret søvnkvalitet: Trening forbedrer søvnkvaliteten da det hjelper til å vedlikeholde og opprettholde kroppens forbrenning. En natt med dårlig søvn kan forårsake hormonelle endringer, vektøkning, stress, søvnighet, mental forvirring og muskelsmerter – for å nevne noe.

2. Balansert hormonproduksjon: Fysisk aktivitet er direkte knyttet til serotonin-, dopamin- og endorfinproduksjon, som er hormoner ansvarlige for følelsen av velvære, glede, avslapning og fysisk komfort.

3. Øker energien i hverdagen: Endorfiner er hormonet som er ansvarlig for at vi føler oss avslappet. Det produseres blant annet under trening. Hormonet bidrar også til at du føler deg mer opplagt og årvåken, samt at det gir økt selvtillit.

4. Lindrer stress: Fysisk aktivitet regulerer kortisolnivået, også kjent som stresshormonet. I ekstreme nivåer, enten for høyt eller for lavt, kan kortisol forårsake fysiske symptomer og følelsesmessig utmattelse.

5. Forhindrer en rekke sykdommer: Noen timer med fysisk aktivitet i uken kan være nok til å redusere høye nivåer av sukker og kolesterol i blodet. Det kan også redusere sannsynligheten for hjerte- og karsykdommer, muskelsmerter, osteoporose, diabetes, kreft og psykiske lidelser.

Denne artikkelen er skrevet av Gabriela Cavali Viana, medlem av HITIO Gym Tavira. Gabriela er Masterstudent i klinisk og helsepsykologi (UAlg). Oversatt av Hanne Bergby Olsen, digital marketer, Digistar.